Cari Jawatan Kosong Disini.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post image for Jawatan Kosong Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia 2021

Jawatan Kosong Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia 2021

in Jawatan Kerajaan, Perak, Pulau Pinang

Jawatankosong terkini Kerajaan Malaysia bagi Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia sesi 2021. Sebarang info bagi kerja kosong Bomba terbaru termasuk jawatan Bomba Bantuan akan dikemaskini disini dari masa ke semasa. Sila bookmark portal Jawatanmalaysia.net ini untuk rujukan masa depan.

Info Jawatan-Kosong Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia 2020

logo_bombaBomba Malaysia ditubuhkan pada tahun 1883 dan tugas utama adalah bertanggungjawab memadam, menentang, mencegah dan mengawal kebakaran. Bagaimanapun tugas-tugas lain adalah seperti khidmat kemanusiaan termasuk perlindungan nyawa dan harta semasa berlakunya apa-apa bencana.

Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia ingin mengajak rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas yang berminat untuk berkhidmat sebagai bomba seperti berikut:

Jawatan Gaji Lokasi Tarikh Tutup
1. Pegawai Bomba Bantuan Elaun RM1300 – RM1400 Pulau Pinang 30 April 2020
2. Pegawai Bomba Bantuan (Lelaki & Wanita) – Melaka 31 Disember 2020
2. Pegawai Bomba Bantuan (Lelaki & Wanita) – Perak 26 Mac 2021


1. Jawatan ini terbuka untuk semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun keatas dan syarat minima hanyalah SRP/PMR sahaja.

2. Ada pelbagai elauan seperti Elaun Kehadiran, Elaun Penyelengaaraan dan Elaun Bounty.

3. Penempatan di Balai Bomba & Penyelamat (BBP) sekitar Perak.

πŸ’‘ Apply juga: Jawatan Kosong Polis Bantuan Lelaki/Wanita Pos Malaysia 2020

Maklumat Jawatan Kerajaan Bomba

Pegawai Bomba Bantuan (Lelaki & Wanita)

  • Syarat kelayakan minima hanyalah PMR/SRP
  • Terbuka untuk lelaki dan wanita
  • Anda akan menerima elaun kehadiran RM6 sejam, sebulan RM1300 – RM1400. [Rujukan Berita Harian], Elaun Kursus/Latihan
  • Anda akan ditempatkan di Balai Bomba Penyelamat (BBP) Perak – BBP Kampung Gajah, BBP Ayer Tawar, BBP Tanjung Malim, BBP Pengkalan Hulu, BBP Gopeng, BPP Sri Iskandar, BBP Hutan Melintang, BBP Bidor dan BBP Kamunting.

Syarat Kelayakan Bomba Bantuan 2020

Antara syarat kelayakan asas untuk memohon jawatan bomba bantuan ini adalah:


  • Syarat minima hanyalah PMR/ PT3 /SRP.
  • Anda mestilah berumur 18 tahun keatas.
  • Bukan anggota PDRM atau mana-mana angkatan yang ditubuhkan dibawah undang-undang.
  • Tinggi minima : 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi perempuan. Berat badan minima – 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi perempuan.
  • Mempunyai penglihatan dan pendengaran yang baik.
  • Lulus ujian yang ditetapkan KEtua Pengarah dari masa ke semasa.
  • Pemohon hendaklah tinggal atau bekerja dalam lingkungan 5 km daripada Balai atau boleh sampai dalam masa 5 minit ke Balai.

Mohon Juga: Jawatan Kosong Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) 2020


Cara Memohon Jawatan

1. Bagi anda yang berminat untuk mengisi kekosongan bomba ini bolehlah download Borang Permohonan PBB3 dibawah ini:

2. Bagi yang sedang bekerja, sila dapatkan Borang PBB4 iaitu Borang Notis Kebenaran Majikan Menyertai Pegawai Bomba Bantuan

3. Lengkapkan kesemua borang tadi dan hantarkan bersama gambar bersaiz passport, salinan kad pengenalan dan salinan sijil-sijil perseolah yang telah disahkan kepada:

Ibu Pejabat,
Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Perak,
Persiaran Meru Utama
Bandar Meru Raya
30020 Ipoh
Perak

Sekiranya anda berminat dengan jawatan ini, anda boleh follow di Telegram Jawatan Kerajaan.

Jika terdapat sebarang masalah atau pertanyaan mengenai permohonan jawatan kosong, anda boleh bertanyakan pada ruangan komen dibawah ini ⬇ .

 

πŸ”” Tarikh tutup permohonan 26 Mac 2021


 

{ 49 comments… read them below or add one }

Siti Maisyarah Binti Ahmad March 15, 2020 at 8:12 am

Saya lepasan diploma dn aktif dlm sukan dan Unit Beruniform Komander Kesatria UiTM (Baru sahaja Ditauliahkan Feb 2020) akan tetapi saya ada masalah rabun. Boleh ka saya meneruskan permohonan ini?

Reply

Muhamad Firdaus March 21, 2020 at 9:24 pm

Assalamualaikum…Saya harap pihak bomba dapat melanjutkan tempoh tarikh tutup atas faktor kes Covid19 yang melanda sekarang ni…Atas faktor itu juga untuk print borang pemohonan ini mendapat sedikit kesulitan di sebabkan semua kedai cc ditutup….

Reply

SyahiLa March 24, 2021 at 11:38 am

Bomba bantuan ni kalau Pesara Tentera boleh mohon kah? Minta pencerahan

Reply

Steven a/l johnson May 4, 2020 at 4:46 pm

Jawatan kosong bomba Malaysia

Reply

Junaidi Jospeh October 1, 2020 at 11:46 am

Saya ingin mengisi kekosongan dalam Bidang ini dan berminat untuk menjadi sebagai seorang ahli bomba.

Reply

Azamuddin June 11, 2020 at 2:13 pm

Saya ingin membuat permohonan kerja

Reply

eyja June 27, 2020 at 1:33 pm

permohonan dah tutup ? xdpt lanjutkn ? covid bru baik pulih ?

Reply

AdminJawatanMalaysia.net June 29, 2020 at 7:00 am

kami akan umumkan jika ada pengambilan terbaru nanti

Reply

zulfikrie June 11, 2021 at 9:08 am

sya nak tnya..sblom (PKP) panggilan untk pegawai bomba bantuan (PBB) akn di buat selepas raya ke5..dalam masa yang sma kerajaan telah umumkan untk membuat (PKP) dan (PKPD)di negeri perak..mcm mne nk tau panggilan (PBB) di buat smula.?trme kasih..

Reply

Mohammad Fazlil Ramzan bin Bokhari January 4, 2021 at 8:23 pm

No28A lorong mad sari kampung tengah 86000 Kluang Johor darul takzim

Reply

Mohammad nur firdaus July 20, 2021 at 2:13 pm

Sye dngan kawan dah mintak xpi knape x panggil lagi ye

Reply

Anonymous June 29, 2020 at 9:29 am

Ada kekosongan jawatan dog trainer dalam pasukan bomba?

Reply

Andrew Frederick March 23, 2021 at 10:06 pm

Sy ingin memohom PBB.memang minat sangat2.Habis graduate lepasan diploma. Tapi nak antar borng PBB tu dekat pos laju dapat ke.Atau cepat sampai ya guna pos laju.

Reply

Sutharshan June 29, 2020 at 9:33 am

Saya pelajar lepasan SPM ingin memohon untuk jawatan dog trainer dalam pasukan bomba

Reply

Ling sieng sionfΒ³ January 8, 2021 at 11:52 pm

Area mukah

Reply

Maszuandi mastan December 19, 2020 at 6:39 pm

Saya harap pbb ini ada di sabah…

Reply

AdminJawatanMalaysia.net December 20, 2020 at 3:48 am

buat masa ini tiada

Reply

Razli Barudin December 20, 2020 at 8:04 am

ada peluang diserap dalam bomba tak ni . maksud saya yg bukan bantuan

Reply

Hariz December 20, 2020 at 11:06 am

Boleh tahu org luar melaka dan pulau pinang boleh mohon jga ka?

Reply

Muhammad Hamizan bin Ibrahim December 20, 2020 at 3:12 pm

kalau dari Sarawak boleh mohon tak untuk jawatan ini?

Reply

Muhammad Irwan Bin Zulkefli December 21, 2020 at 11:24 pm

Kerja ni fulltime ke part-time min? Sebab saya sekarang study online, dan saya bukan orang Pulau Pinang or Melaka, still boleh mohon ke?

Reply

AdminJawatanMalaysia.net December 22, 2020 at 2:53 am

part time

Reply

Vell December 22, 2020 at 12:48 am

Hello tumpang tanya, utk penghantaran Borang dan doc tu by pos atau boleh tru email ya? Pls respon

Reply

AdminJawatanMalaysia.net December 22, 2020 at 2:52 am

pos

Reply

Vell December 22, 2020 at 12:51 am

Org sabah boleh mohon jg ka tidak?

Reply

Fauzi December 22, 2020 at 2:58 pm

Alamat untk pos x da ka. .untk pulau pinang

Reply

Mohd Razali bin romlie December 22, 2020 at 9:13 pm

Kalau asal sabah boleh upply

Reply

Leoroy Peter Kom December 22, 2020 at 10:13 pm

Kekosongan bomba di sabah ada kah?

Reply

Sulaiman December 23, 2020 at 7:40 am

Bomba

Reply

Shalini A/P Muniandy December 23, 2020 at 3:02 pm

Borang permohanan bomba boleh tak hantar melalui email?

Reply

noor amira syakila December 24, 2020 at 8:40 pm

borang permohonan yg last tu . yang nak nama majikan tu ? saya tak berkerja dan baru sahaja habis spm . mcm mana saya nak atasi nya ya .

Reply

Siti jairah sarek December 29, 2020 at 11:02 pm

Jika pemohon berasal dri sabah bagaimanakah cara utk menghantar borang tersebut??

Reply

rajie rabaie January 1, 2021 at 2:19 pm

kalau terlepas exam online boleh masuk lagi tak?

Reply

Zaidi January 13, 2021 at 5:25 pm

Masih ada lagi ke?? Atau dah tamat 31/12 ??

Reply

Muhd salem January 28, 2021 at 12:49 pm

Permohonan Masih buka lagi? Atau tunggu untuk permohonan untuk tahun 2021

Reply

Ari March 12, 2021 at 9:05 pm

Sekarang masih dibuka tuan sila ke balai bomba berdekatan untuk pertanyaan

Reply

Nizam March 23, 2021 at 10:02 pm

Semua balai bomba ka… Atau yg di listkan shj kosong… Ada beret bomba tak kalau yang tinggal jauh tuan

Reply

Anonymous March 23, 2021 at 10:14 pm

Kalau hantar dekat balai bomba lain boleh tak.Sebab sy dekat kl ni.kerja swasta.

Reply

Natassia March 23, 2021 at 11:06 pm

Borang tu kene hantar ke balai bomba meru ke?

Reply

Anonymous March 24, 2021 at 8:30 am

kat johor takde ke admin?

Reply

Batrisyia Yumni March 24, 2021 at 10:07 am

Saya nak tanya borang permohonan ni boleh di hantar by email atau by pos ye? sebab saya tinggal di kajang… mcmana tu

Reply

SyahiLa March 24, 2021 at 1:26 pm

Admin, Pesara Tentera digalakkan tak untuk mohon PEGAWAI BOMBA BANTUAN ini ?

Mohon pencerahan dari Admin

Reply

TiNNs March 25, 2021 at 1:19 am

Jawatan ni terbuka utk org yg tinggal kat negeri sabah tk? Mcm mn nk hantar borg erk?

Reply

NurDianaShamsudin March 25, 2021 at 8:21 pm

Saya dari taiping,klau saya pos pagi esok borang permohonan tuu ,jikalau smpai petang diterima lagi tak?? saya berharap sangat diterima.

Reply

NurDianaShamsudin March 25, 2021 at 8:25 pm

Saya dari taiping,klau saya pos pagi esok borang permohonan tuu ke ipoh ,jikalau smpai petang diterima lagi tak?? saya berharap sangat diterima.

Reply

Anonymous March 27, 2021 at 2:42 am

Mcm mna nak mohon

Reply

Victoria bajik anak nyambang March 28, 2021 at 2:55 am

Saya ingin memohon perkejaan

Reply

Anonymous April 3, 2021 at 11:55 am

Nk mohon untk perak tpi dh tutup tinggl untk pinang je . Bole ke nk mohon untk perak ?

Reply

Saantini a/p Ganapathy April 25, 2021 at 8:24 am

Salam sejahtra,
Masih ada lagi ke permohonan?

Reply

Leave a Comment


Jawatanmalaysia.net merupakan portal kerja kosong Malaysia 2020 yang menghimpunkan jawatan kosong kerajaan dan juga kerja kosong swasta terkini. Para majikan juga boleh iklankan jawatan kosong terbaru syarikat secara percuma disini.

Tentang Kami | Hubungi Kami | Penafian

© 2005-2021